ACTIEVE BEWAARPLAATS VAN ARTIKELEN,  INTERVIEWS EN COLUMNS.

Interview

Wonen in het Amstelkwartier

Leestijd ongeveer 2 minuten

Foto: Henk Pouw

Cynthia Lionahr Vernie woont sinds begin 2017 in de wijk de Kop Weespertrekvaart. Tot 2007 woonde ze in de Vrolikstraat en daarna in Amstelveen. Ze wilde heel graag weer terug naar Amsterdam. De buurt ligt tussen de Weespertrekvaart en het spoor. Daarachter is het Amstelkwartier. Wanneer mensen vragen waar ze woont, noemt ze het Amstelkwartier: dat kent men en zo voelt het ook voor haarzelf.

We spreken elkaar naast het café ‘Thuis aan de Amstel’. De medewerker van het café maakt lekkere cappuccino’s to go. In de Amstel komt een schip langs dat koers zet richting Weespertrekvaart. Een buurtbewoner haalt haar soep voor de lunch op. De ophaalbrug doet denken aan het verleden in deze nieuwbouwwijk. Ik interview Cynthia in deze mooie omgeving om te horen hoe het is om hier te wonen.

Zijn er voorzieningen zoals een basisschool, supermarkt en een buurthuis waar je mensen kan ontmoeten?

Ja, er is een basisschool. Mijn dochter heeft een tijdje op de MKC de Amstel Montessorischool gezeten. De school lig vlak achter het Waternetgebouw.
Van roeivereniging RIC, de club aan de Amstel, is mijn dochter lid. Ze vindt het fantastisch. Verder is er niet veel waar kinderen zelfstandig in de buurt naartoe kunnen en dingen kunnen doen. 

Op straat zijn wel veel kinderen, dat is wel heel leuk. Het enige bezwaar is dat het park en de omgeving er allemaal keurig netjes uitzien. Toen we hier kwamen wonen was het nog echt een bouwplaats waar kinderen aan het slepen waren met hout en ander bouwmateriaal. Het was grappig om te zien dat meisjes hun eigen hut bouwden. Het ruwe van een bouwplaats is nu wel helemaal weg. Alles is keurig aangeharkt. 
We doen boodschappen in de Rijnstraat, op de Middenweg of in Duivendrecht omdat een grote supermarkt ontbreekt. Er zijn wel cafés maar als je weinig inkomen hebt is er geen plek waar je andere mensen kunt ontmoeten, er is geen buurthuis waar mensen elkaar treffen. De bewoners zijn mensen van dezelfde leeftijd met jonge kinderen. Er wonen weinig ouderen en er is geen verzorgingshuis. Maar de buurt is nog lang niet af!
Het gezondheidscentrum heeft huisartsen, fysiotherapie en psychiatrische hulpverlening.  
De indeling van de openbare ruimte is zo dat alles zoveel mogelijk per voet, auto of openbaar vervoer te bereiken is. Het NS Amstelstation en metrostation Overamstel zijn dichtbij. Het is een autoluw gebied, bewoners parkeren in een gemeenschappelijke garage of via betaald parkeren in de openbare ruimte of op hun eigen kavel.

In coronatijd wandelen er veel mensen. Doe jij dat ook en waar loop je dan?
Ja, ik houd veel van wandelen. We gaan vaak voorbij volkstuinpark Amstelglorie lopen langs de Amstel en dan daar de weilanden in. Dat is het groene gebied van Oost. Het is heel fijn daar!

Je bent namens de PvdA lid van de stadsdeelcommissie van Amsterdam Oost. Wat wil je bereiken?
Dat mensen meer betrokken worden bij wat er speelt in de gemeente. Dat bewoners komen inspreken als ze leuke initiatieven hebben voor hun buurt. Democratisering van de besluitvorming in Amsterdam is mijn ideaal. Als je ziet dat je straat vervuilt, als je ziet dat mensen het slecht hebben, laat je stem horen! De politiek wordt gemaakt door mensen.

GEPUBLICEERD IN DWARS