ACTIEVE BEWAARPLAATS VAN ARTIKELEN,  INTERVIEWS EN COLUMNS.

Artikel

Leestijd ongeveer 2 minutenSpelen over sloten in de stad

 

Als je vanaf de ingang van sportpark Middenmeer-Voorland in Amsterdam-Oost voorbij de Jaap Edenbaan rechtdoor loopt, kom je vanzelf in het gebied dat Meerpark heet. Het vormt het hart van het sportpark met een speeltuin, waterpeeltuin en barbecue-plekken. De grote heuvel heeft een 3.5 meter hoge klimmuur. Meerpark is een speelplek voor iedereen.

Sinds een tijdje staan er in de omgeving gele borden met de tekst dat plek afgesloten wordt. Froukje Hajer woont vanaf het begin in de buurt en is vanaf die tijd betrokken bij deze plek. Eind jaren negentig richtte ze een groepje op met toekomstige bewoners. Hun uitgangspunt: afwisselende speelplekken voor alle leeftijden creëren. Dicht bij huis voor jongere kinderen, een skatepark voor jongeren en als kers op de taart een groene avonturenplek op de voormalige Aldo van Eyck-speelplek, het huidige Meerpark.

Foto: Froukje Hajer

Vragenlijst

De gemeente gaat de speelplek opknappen, vandaar die gele borden. Het enige wat hierover te vinden is op de website van het stadsdeel is dat de toestellen vervangen moeten worden en de plek opnieuw ingericht. Met een vragenlijst konden bewoners in het najaar 2022 meedenken over renovatie, maar niemand heeft daar wat op terug gehoord. Ook de beheerder van het gebied weet niet wat er gaat gebeuren. Het definitieve ontwerp stond een tijdje op de gemeente-website, maar is nu niet meer te vinden. Froukje zag het ontwerp, zij constateerde dat de samenspeelschommel en alle bruggetjes bij het water weg gaan.

Uitdaging

Froukje: ‘In de ochtend zie ik vaak trimgroepjes op de grasveldjes, er rusten vaak voorbijgangers en tieners schommelen er in de avonduren. Volwassenen gebruiken de klimmuur, soms komen ze met matrassen om dingen te oefenen. Kinderen vermaken zich op de heuvel en waterovergangen. Bewegen gaat er vanzelf. De opstelling van de schommels, in een vierkant, maakt dat kinderen met elkaar in contact komen. Regelmatig komt er een autistische jongen uit de buurt schommelen. Het is een plek waar hij zelfstandig op de fiets naar toe kan.’

Froukje fietst dagelijks langs Meerpark en ze komt er vaak met haar kleinkinderen. ‘De bruggetjes zijn een van de aantrekkelijkste speelmogelijkheden, net zoals de stapstenen in het water. Mijn kleinkinderen waren in het begin angstig en nu vliegen ze overheen. Het is leuk om te zien dat ze steeds weer worden uitgedaagd, ook bij de grote kei: wanneer lukt het om er zelf op te klimmen. En elke keer weer zie je kinderen, soms met een ouder, het vlot trekken ook al loopt het soms vast door modder en bladeren.’

Opknappen

Froukje is benieuwd naar de visie van de gemeente op de inrichting. ‘Mijn kleinkinderen en kinderen uit de straat waren geschokt toen ik ze vertelde dat de bruggetjes zouden verdwijnen.’ Daarom haar oproep aan het stadsdeel om de samenspeelschommel en alle bruggetjes bij het water op te knappen en ze zo te behouden voor de buurt. En dat de keien en de stapstenen blijven liggen, die liggen daar prachtig uitgemeten. Opdat kinderen ook de komende decennia met elkaar avonturen kunnen blijven beleven rond een waterspeelplek in de stad, met risico’s leren omgaan en vooral veel plezier hebben.

GEPUBLICEERD IN Dwars