ARTIKEL
Onderwijs in tijden van corona bij vmbo-school College de Meer
Leestijd ongeveer 2 minuten
De leerlingen van College de Meer, een school midden in de oude Watergraafsmeer, gingen 2 juni voor het eerst na tien weken weer naar school. Op deze vmbo-school voor Mavo, basis- en kaderonderwijs, is de afgelopen weken hard gewerkt om het gebouw klaar te maken voor het anderhalvemeter onderwijs. In tegenstelling tot kinderen onder de twaalf jaar moeten tieners wel afstand van elkaar bewaren.
Zelf schoonmaken
Voor de ingang worden de leerlingen opgevangen door de conciërge die de namen opnoemt van degene die naar binnen mag. Het in kluitjes lopen lijkt voor tieners haast een eerste levensbehoefte maar dat mag dus niet op de trap. Om de bewegingen door de school te beperken, blijven de leerlingen zo veel mogelijk in één lokaal. Lunchen gebeurt in dit lokaal en in de pauzes wordt er niet rondgelopen. De leerlingen hebben overduidelijk minder bewegingsvrijheid.
Op de tafels in de lokalen zit een sticker met de naam van de leerling. Meneer Elzendoorn: ‘We dachten dat het een heel gedoe zou worden met het zelf schoonmaken van het tafeltje en het toilet door leerlingen voor en na het gebruik maar dat is helemaal niet het geval. De kinderen doen het echt fantastisch. Ik ben er echt trots op’.
Op afstand
Van de twaalf klassen onderbouw zijn er drie klassen op school. Alle leerlingen komen een ochtend en een middag per week. Op vrijdag komen de leerlingen die individuele afspraken met docenten of geen wifi thuis hebben. Ze zijn dus maar één dag per week zes uur op school en de rest van het onderwijs gebeurt op afstand. Leerlingen die thuis niet beschikten over een laptop, computer of IPad konden die van school lenen.
De scholieren wonen in Oost, Zuid, West en Zuidoost. Uit de Watergraafsmeer komen er maar heel weinig.
Twintig jaar geleden hadden ze les aan de Radioweg en aan de Linnaeushof. Overdag liepen ze van de ene school naar de andere en weer terug door de buurt. Dat is niet meer het geval. Het gebouw aan de Radioweg is verbouwd en uitgebreid. In het gebouw aan het Linnaeushof zit nu een andere school. De leerlingen van leerjaar 1 en 2 mogen overdag de school niet verlaten. Door deze veranderingen ervaart de buurt minder overlast. De problemen zijn daardoor afgenomen maar er zijn altijd nog klachten. De directeur van College De Meer overlegt met buurtbewoners om de school en de buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen.
Bos bloemen
Een mevrouw uit de buurt bracht begin juni een bos bloemen omdat de school weer open is. Elzendoorn vertelt dat er vorige week een mail binnenkwam van een meneer met de mededeling dat hij het fijn vindt dat het gebouw weer open is maar dat er jammer genoeg wat vuil op straat ligt. De veiligheidscoördinator belt dan die meneer en gaat langs de klassen om erop te wijzen dat afval niet op straat hoort. Klachten neemt de school altijd serieus.
Van de 330 leerlingen zijn er 8 leerlingen die corona-gerelateerd thuisblijven. Deze scholieren draaien wel mee maar via internet. Veel kinderen zijn blij om weer naar hun schoolgebouw te gaan. Elzendoorn vertelt dat alle leuke dingen van het onderwijs die ze hadden gepland zoals diploma-uitreiking, feestelijke afsluiting op het schoolplein, dagjes weg, sportdagen, allemaal zijn vervallen. De school is daardoor een uitgeklede leerfabriek geworden.