ACTIEVE BEWAARPLAATS VAN ARTIKELEN,  INTERVIEWS EN COLUMNS.

Interview

Leestijd ongeveer 2 minutenMensonterend

Elke dag het nieuws over het leed van de Israëlisch en de bommen op de Gaza maken me stil, ik vind het nieuws niet te doen. Tijdens de vredeswandeling van zondag 29 oktober liep ik daarom mee achter de banner met een beeltenis van de Israëlische en Palestijnse vrouwen van ‘Women Wage Peace’ en ‘Women of the Sun’. Met deze wandeling steunden wij hen in hun missie om in verbinding te blijven met elkaar en een plek aan de onderhandelingstafel te krijgen. De wandelaars werd gevraagd om af te zien van politieke uitingen maar wel vijgentakken of afbeeldingen van de vredesduif mee te nemen.

Foto: Evelien Polter

Oud-PvdA politicus Fatima Elatik besloot diezelfde dag naar het pro-Palestina-protest te gaan nadat duidelijk werd dat het kabinet de Nederlandse vertegenwoordiger in de VN opdroeg om zich namens ons allen te onthouden van stemmen voor een humane resolutie om mensenlevens in Gaza te beschermen. Bij deze demonstratie droegen veel mensen Palestijnse vlaggen met zich mee. Zij willen dat de Nederlandse medeplichtigheid aan de massamoord stopt.

Gaza, twee keer zo groot als Texel, werd een openluchtgevangenis voor meer dan twee miljoen mensen nadat Israël in 2005 zijn troepen terugtrok uit deze strook land. Het blokkeert vanaf die tijd de grenzen, het luchtruim en de wateren. Hamas werd in 2007 democratisch gekozen maar verkiezingen schreef de regering na die tijd niet meer uit. Ze onderdrukt de bevolking en laat hen leven zonder een enkel perspectief. Hamas stelt bijvoorbeeld tijdens de Israëlische bombardementen geen tunnels open voor burgers ‘want hun veiligheid is de verantwoordelijkheid van de VN’. Vanuit hun villa’s in Qatar hitsen de leiders, de gesteund door Iran, Palestijnse jongeren op tot strijd.

De afgelopen jaren werden door Hamas vooral conservatieve kolonisten gedood. De Israëlische schrijver Etger Keret vertelt in de Volkskrant dat de meer dan duizend mensen die op 7 oktober zijn vermoord een vredesfeest vierden en in socialistische kibboetsen woonden. Nu waren het liberale mensen, die het hardst oppositie voerden tegen de regering Netanyahu, die slachtoffer werden. Keret vreest dat de conservatieven zijn land zullen overnemen nu progressieve Israëlisch zich, als reactie op de aanval van Hamas, ook bewapenen.

Op het moment dat ik dit schrijf, 9 november, zijn er al meer dan tienduizend mensen in Gaza door Israël gedood en van de door Hamas gegijzelden Israëlisch is niets bekend. De Nederlandse regering gaf gisteren toestemming om onderdelen voor gevechtsvliegtuigen te leveren aan Israël. De mensenlevens in Gaza zijn blijkbaar minder belangrijk dan het uitrusten van het Israëlische leger.
Met de vredeswandeling steunden wij Israëlische en Palestijnse vrouwen in hun missie om in verbinding te blijven met elkaar en een plek aan de onderhandelingstafel te krijgen. Of er onderhandelingen plaatsvinden en of vrouwen een plek aan tafel hebben is niets bekend. Hoelang gaat deze mensonterende situatie nog duren?

GEPUBLICEERD IN TIJD & TAAK, TIJDSCHRIFT VAN DE BANNING VERENIGING