ACTIEVE BEWAARPLAATS VAN ARTIKELEN,  INTERVIEWS EN COLUMNS.

Interview

Leestijd ongeveer 2 minutenHet antwoord van links

Foto: Nicole Toferer

In mijn familie – en vriendenapps werd geschokt gereageerd op de verkiezingsuitslag. Wat ons deed schrikken was het grote aantal Nederlanders dat blijkbaar net zo denkt als Geert Wilders. In de media eiste de vraag wie die 2.450.878 mensen zijn die op de PVV hebben gestemd kort na de verkiezingen veel ruimte op.

Hoe is de uitslag voor Nederlanders met een migratie achtergrond? Fausia Abdul, promovendus in Leiden en niet gelieerd aan een politieke partij, vertelt hoe zij dat ervaart: ‘Vlak na de verkiezingen ging ik met een familielid ’s avonds naar een restaurantje. We liepen na het eten naar huis en werden gevolgd door een auto. Ze gooiden dingen naar ons en riepen: ‘Ga terug naar je eigen land’. Dat was heel eng, zoiets had ik nog nooit meegemaakt.’ Ik vraag haar wat zij deed toen de verkiezingsuitslag bekend werd. Fausia: ‘Ik belde gelijk met een Franse vriendin, haar ouders zijn Algerijnse migranten in Frankrijk. Ze vroeg me of er rellen waren in Nederland, of ik hulp nodig had. Ze wilde een vliegticket voor me boeken om uit Nederland weg te komen. Ze dacht dat ik in acuut gevaar was. Gelukkig was het niet zo erg.’

Hoe kijkt Fausia drie maanden na de verkiezingsuitslag hierop terug? ‘Het deed me denken aan wat we op school leerden over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Tegelijkertijd voelde ik ook opluchting omdat nu er nu duidelijkheid is over hoe men echt denkt over medelanders met verschillende achtergronden. Ik heb veel ervaring met mensen die achter mijn rug om discriminerend waren en dat uitten in hun gedrag. Als ik er dan wat van zei werd die racistische manier van doen ontkend. Nu is het openlijker waardoor je er de strijd mee kan aangaan.’

Fausia heeft het volgende advies voor mensen die de polariserende politiek van de PVV niet omarmen: ‘Mensen vergeten vaak dat ze al in het kleine solidair kunnen zijn. Dat kun je doen door je buiten racistische discussies te houden en niet mee te doen aan negatief gepraat over groepen mensen. Het gaat erom dat je je support op andere wijze toont door educatie en steun aan positieve initiatieven. En vermijdt cafégangers die hun beklag doen over ‘zwarten’. De boodschap van Fausia Abdul is dat eenieder kan bij dragen om racisme geen ruimte te geven.

Wat kan de linkse beweging doen? De Amerikaanse sociologe Michèle Lamont vertelt in een interview in de Volkskrant dat de Republikeinen veel meer doen op sociale media aan aansprekende verhalen waarmee ze de meer gematigde kiezers voorlichten en binnenhalen. De Democraten zijn niet actief op dit terrein, zij zamelen voornamelijk geld in voor reclamespotjes.

De AfD in Duitsland, een partij waar een kwart van de Duitsers op zegt te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen op 9 juni, bespraken partijprominenten afgelopen november hoe ze geld konden ophalen bij rijke zakenmensen om rechtse influencers in te huren. Het doel van deze campagne was om mensen enthousiast te maken voor het idee dat Duitse staatsburgers met een migratieachtergrond moeten remigreren.

Aansprekende verhalen maken en verspreiden kan links ook, zoals Tim ’S Jongers en Lisa Westerveld bij de Correspondent en Twitter al laten zien. Laten we een grote campagne starten in de (sociale) media met veel meer van deze verhalen die mensen in het hart raakt, over wat we gemeen hebben en waarin we verschillen.

GEPUBLICEERD IN TIJD & TAAK, TIJDSCHRIFT VAN DE BANNING VERENIGING