ACTIEVE BEWAARPLAATS VAN ARTIKELEN,  INTERVIEWS EN COLUMNS.

Artikel

Leestijd ongeveer 2 minutenBij Eiwerk draait het om muziek maken

 

Foto: Frank Schoevaart

Bij Muziekcentrum Eiwerk draait het om samen muziek maken. In deze culturele parel in het Bajeskwartier werken deelnemers met een psychische kwetsbaarheid en ervaren professionals al vijftien jaar samen aan nieuw repertoire, digitale producties en experimentele composities. Deelnemers volgen activiteiten in het kader van Wmo-dagbesteding. Eiwerk biedt laagdrempelige muziekeducatie en werkt zonder diagnoses of stigma; het is een plek waar je contact kunt maken met andere muziekliefhebbers.

De bezoekers vinden hun weg naar Eiwerk via een groot netwerk van buurtteams, huisartsen, muziekvrienden en muziekscholen. Nadat het eerste contact is gelegd volgt een kennismakingsgesprek. Het is mogelijk om workshops en cursussen te volgen in groepsverband maar ook via individuele lessen zoals pianoles en gitaarworkshops. Het muzikale niveau is per band, groep en les verschillend. Een cursist vertelt over muziek maken bij Eiwerk: ‘Als het mooi klinkt kan ik daar echt van genieten. Ik ben dan heel blij dat mensen met mij muziek willen maken’.

Docent Theo vertelt in het Eiwerk Magazine over de deelnemers van zijn popworkshops: ‘Ze zijn soms eerst nogal op zichzelf gericht met minder aandacht voor het samenspel. Het optreden voor publiek kan aan dat samenspel een grote boost geven’. Theo over zijn werk: ‘Het is belangrijk om de juiste toon aan te slaan en de groepsdynamiek aan te voelen’. Docenten geven geen muziektherapie maar serieuze muziekworkshops afgestemd op de belastbaarheid van de deelnemers.

Er werken meer dan twintig docenten en begeleiders, ondersteund door vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. De leiding, het onderhouden van contacten met de deelnemers, coördinatie,  administratie en het organiseren van concerten wordt uitgevoerd door een kernteam. Elke dag zijn er vrijwilligers die zorgen voor een kop koffie en een goed gesprek, technische ondersteuning en catering bij evenementen. Eiwerk zoekt op dit moment voor een aantal dagen per week nog vrijwilligers.

Per nieuw cursusblok is er plek voor nieuwe muzikanten die zich aan kunnen melden via de website van Eiwerk of per mail. Elke 4 maanden werken de muzikanten toe naar presentaties en concerten voor publiek, in hun eigen gebouw aan de HJE Wenckebachweg, maar ook op Amsterdamse podia als Paradiso, Jungle Oost en de Meervaart. De eerstvolgende optredens van Eiwerk bands in Paradiso zijn op 7 mei, 4 juni en 2 juli. Gratis met stadspas (en anders 5,50 euro). Deze avonden organiseert Eiwerk samen met HVO-Querido, het Leger des Heils, Stichting Prisma en Centrum de Brouwerij. Het zijn speciale ‘sociale concerten’ onder de titel: Het Ritme van de Stad. Met muziekstijlen van rock tot pop, van reggae tot soul, en van songwriters tot swingende funkbands.

In haar bestaan is Eiwerk gegroeid van minder dan tien muzikanten in 2008 naar meer dan honderdvijftig per week in 2024. Het muziekcentrum richt zich niet op groei, haar doel is juist klein te blijven maar groots in impact en kwaliteit.

GEPUBLICEERD IN DWARS